17.06.2014. 08:26

Predstavljeni rezultati projekta Metris Plus

Danas je u Zajednici Talijana u Puli održana završna konferencija projekta Metris Plus koja je u organizaciji Istarske županije i Istarske razvojne agencije - IDA okupila partnere i suradnike projekta iz BIH i Slovenije, stručnjake iz područja pročišćavanja otpadnih voda, predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, te gospodarstvenike.

Metris Plus je inovativni projekt koji je rezultirao postavljanjem pilot uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u kampu Stupice u Premanturi. Uređaj je postavljen pred godinu dana i kako je istaknula voditeljica projekta Tea Gobo, u agenciji su prvim su rezultatima i više nego zadovoljni.‘Vrlo smo zadovoljni rezultatima, radi se o kvalitetnom uređaju koji je pogodan za dislocirane lokacije, manje sredine, sela ili pak turistička naselja. Naš pilot projekt će trajati ukupno 3,5 godina’, pojasnila je Gobo.

Ukupna vrijednost projekta je 1.768.374,00 EUR, od čega je iz sredstava Europske Unije kroz program prekogranične suradnje IPA Adriatic sufinancirano 85 % odnosno 1.503.117,90 EUR.

Direktor IDA-e Boris Sabatti je naglasio da će se budućnost Istarske razvojne agencije i nadalje kretati u smjeru inovacija, u planu je suradnja s osnovnim i srednjim školama, te fakultetima, kao i sa Zajednicom tehničke kulture, a sve u cilju što ranijeg upoznavanja djece i mladih s poduzetništvom i inovacijama.Naglasio je da je IDA do sada implementirala ukupno 28 projekata, iz fondova EU povukla je 33.500.000 kuna, a projekti su ukupne vrijednosti 300 milijuna kuna. IDA je tako jedan od osnivača brojnih klastera koji djeluju danas u Istri, to su automobilski, transportni, klaster vinarstva, maslinarstva, laboratorija i drugih klastera. IDA kontinuirano radi i na razvoju ljudskih resursa, do sada je organizirala 276 seminara koji je pohađalo 5.500 polaznika, što iz privatnog, što javnog sektora.

‘Od Metris-a smo došli do Metris-a Plus, realizirali smo Tehnološki inkubator, dok smo kroz projekt Istralab objedinili znanstveno israživački centar u Istarskoj županiji’, izjavio je Sabatti, te dodao da IDA danas osigurava najpovoljnije kamate, od 2 do 6% za tvrtke, do sada je izdala 103 jamstva za poduzetnike, te je osigurala pola milijuna kuna za poduzetničke pothvate.

U ime Grada Pule, okupljenim stručnjacima, partnerima projekta i medijima se obratio dogradonačelnik Fabrizio Radin koji je pohvalio rad stručnjaka koji sudjeluju i u radu jedinica lokalne samouprave i gospodarstvenika, te kazao kako projekt Metris Plus spada u važnije do sada realizirane projekte.

Čestitke Sabattiju i timu stručnjaka Istarske razvojne agencije uputio je i istarski župan Valter Flego koji je kazao kako je IDA postala samoodrživa agencija koja samostalno osigurava plaće svojih djelatnika, te predstavlja servis koji služi gospodarstvu i poduzetnicima. ‘Ipak, osim zaštite okoliša, najveću vrijednost vidim u ljudima. Uspjeli smo objediniti sve znanstvene institucije, umrežili smo stručnjake po sistemu ‘3 i’ – inovacije, investicije i izvoz što nas može izvući iz krize, te smo postigli sinergiju o kojoj druge županije maštaju’, rekao je Flego i dodao da će Istarska županija i ovim projektom kreirati nove trendove u zemlji.

Izvor: Regional Express

Tekst: Doris Floričić

Foto: Marko Zubonja

Video: Ivan Kostešić

Link na članak možete pronaći ovdje