01.07.2019. 12:08

Održan drugi partnerski sastanak u sklopu projekta WATERCARE

26.-27. lipnja 2019. u METRIS-u te u općini Barban održan je drugi partnerski sastanak i javni event projekta WATERCARE s ciljem organizacije uspješne implementacije projekta te upoznavanja šire javnosti s ciljevima projekta putem press konferencije.

Cilj projekta WATERCARE je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje.

Projekt obuhvaća 5 pilot područja, a na području Istarske županije pilot područje je ušće rijeke Raše i Uvala Blaz.

Tijekom sastanka sudionici su raspravljali o opremi potrebnoj za provođenje projekta te o dosadašnjim i budućim aktivnostima i rokovima. Partneri su obišli i istarsko pilot područje uvalu Blaz u Općini Barban gdje ih je primio općinski načelnik Dalibor Paus.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2.833.019,40 eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci.  Partneri na projektu su uz METRIS, Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino “Carlo Bo”, Splitsko dalmatinska županija,  Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Splitu i Hrvatske vode.