Analize antioksidansa u hrani

Laboratorij 6

Laboratorij 6 osnovan je u sklopu suradnje Istarske županije i Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS) s namjenom provedbe istraživanja baziranih na određivanju antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica, s posebnim naglaskom na prehrambene proizvode karakteristične za Istru, nastale preradom autohtonih voćnih i povrćarskih kultura.

Laboratorij je opremljen instrumentima za kvalitativnu i kvantitativnu analizu namirnica, njihovog antioksidativnog potencijala kao i za dokazivanje njihove autentičnosti i sljedivosti.

Laboratorij 6 je opremljen sljedećom opremom:

  • Spektrofotometar FT-IR TENSOR 27 (BRUKER)
  • Mikroskop HYPERION FT-IR (BRUKER)
  • Nanofotometar P300 UV-Vis (IMPLEN)
  • Filter fotometar PHOTOLAB S6 (WTW)
  • Elektroporator EPORATOR (EPPENDORF)
  • Čitač mikrotitarskih pločica Sunrise (TECAN)
  • Ispiralica Hydroflex (TECAN) 
  • Centrifuga 5430R (EPPENDORF)
  • PCR aparat Thermal Cycler 8800 (AGILENT TECHNOLOGIES)
  • Sustav za elektroforezu: MultiSubChoice, transiluminator Clear View, fotokomora s aparatom microDoc CSL MDOC UV254/312 (CLEAVER SCIENTIFIC)
  • Inkubator BD53 (BINDER)
  • Termoblok TDB-100 (BIOSAN)
  • Sustav za DEMI vodu NIRO VV-UF-UV (NIROSTA)
  • Frižider-80 ULUF450 (ARCTICO)


Laboratorij je trenutno u fazi završnog opremanja i uvođenja laboratorijskih analiza.

Predviđeno je uvođenje sljedećih metoda:

  • ISPITIVANJE UKUPNE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI PREHRAMBENIH PROIZVODA (DPPH, FRAP i ABTS metoda)
  • ODREĐIVANJE BIOLOŠKI AKTIVNIH SPOJEVA U HRANI (ukupni fenoli, flavonoidi i ne-flavonoidi, kondenzirani tanini)
  • ANALIZA KVALITETE MEDA (analiza peludi, određivanje hidroksimetilfurfurala u medu)
  • DOKAZIVANJE AUTENTIČNOSTI I SLJEDIVOSTI MASLINOVOG ULJA pomoću molekularno-bioloških i spektrometrijskih tehnika
  • IDENTIFIKACIJA MIKROORGANIZAMA (gljiva) na predmetima kulturnog dobra i prehrambenim proizvodima pomoću molekularnih biljega (DNA analiza)